Idén ötödik alkalommal rendezték meg az ABSZIM – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny döntőjét az Alkotmánybíróság épületében, a Magyar Jogász Egylet (MJE) fővédnöksége alatt, az MCC szervezésében. A rekordszámú, tizenhárom csapatnak (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Debreceni Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) egy a mesterséges intelligenciához kapcsolódó alkotmányjogi panaszt kellett feldolgoznia.

Ezzel egy közel 8 hónapja tartó folyamat végére került pont, amely még a tavasz folyamán a vidéki központokban tartott selejtezőkkel indult.

Az Alkotmánybíróság elnöke által vezetett szimulált teljes ülés keretében a csapatok kijelölt előadó alkotmánybírói először tizenöt percben ismertették a tervezeteket, majd két-két percben, több körben vitathatták meg egymás beadványait rövid felszólalásokkal.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, illetve minden csapatnak, felkészítő tanárnak köszönjük a sok munkát és energiát! A Verseny díjazása kapcsán tisztelettel köszönjük a Wolters Kluwer Magyarország és különösen dr. Takács Tibor támogatását. A társaság a könyvcsomagokon kívül, melyekkel a helyezetteket támogatták, magával a Versennyel kapcsolatban is segítségünkre voltak a kommunikációban, a korábbi évek sikereinek valamint az idei verseny híreinek minél szélesebb szakmai közönséghez való eljuttatásában.

1. helyezett: Pázmány Péter Katolikus Egyetem - Detre Csongor István, Deák Ferenc, Maucha Ágnes, Rigó Zsombor Márton

2. helyezett: Szegedi Tudományegyetem - Bakos Ádám Krisztián, Bedő Tamás, Ilyés Ákos, Medgyesi Csanád

3. helyezett: Szegedi Tudományegyetem – Pallagi Marcell, Szabó László Bence, Szász Tünde, Szilágyi Nóra

Legjobb Alkotmánybíró: Szegedi Tudományegyetem – Matuz Anna

Legjobb vitakultúra: Széchenyi István Egyetem – Hruby Réka

Legjobb tervezet: Pázmány Péter Katolikus Egyetem - Kocsis Lívia Zita, Kovács Napsugár, Muróczki Csenge, Pintér Bernadett Dorka

MCC Hallgatói különdíj: Miskolci Egyetem – Lovász Lilla Adél, Varjas Eszter Kata, Vaszily Blanka Flóra, Üveges Brigitta